среда, 13. децембар 2017.

Putovanje | Transalpina, Transfagarašan, Rumunjia (dan 3/3)

Prvo veče naše trodnevne ture smo prespavali na podu hotela. Drugo je situavcija bila bolja ali je krenula oluja. Bili smo puni utisaka sa Transfagarašana i pitali se da li ono što sledi može ikako da bude lepše. Budimo se rano:


DAN TREĆI: Transalpina, magarci na putu i pitanje ,,a da okrenemo još jedan krug?"

(Linkovi: Prvi dan, Drugi dan)
Kada spavate na podu mnogo lakše ujutru ustanete nego kada spavate u toplom i mekanom krevetu. Jedva sam se naterala da ustanem i odem na doručak. Brzo pakovanje motora i pitanje: ,,Može li zaista Transalpina biti lepša od Transfagarašana?". Poučeni jučerašnjim iskustvom nigde nismo jurili, grupice su se razdvojile i vozile svaka svojim tempom. Mi smo bili u srednjoj, onoj koja vozi malo brže, ali koja staje češće. Opise predela ću preskočiti, pustiću da fotografije govore umesto mene, a reči ću iskoristit da kažem po neku dogodovštinu. 


Asfalt je odličan, levo, desno, levo. Ja blenem okolo, vozač rukom dodiruje put. Prava moto idila. Pauze su bile kratke, priroda veličanstvena, a gužve ogromne. Ipak postoji razlog zašto ove puteve zovu jednim od najlepših u Evropi. Uživanje u idili kad u jednom trenutku magarac na putu. Stajemo, gledamo, magarci svuda oko nas. Svi do jednog hoće da se maze.


Još jedna od mnogobrojnih pauzi nekoliko minuta i nastavljamo dalje. Taman kad je postalo najlepše - završilo se. Našli smo se na vrhu Transalpine, suveniri na sve strane. Ima ih na svakom iole lepšem mestru duž celih Transalpine i Transfagarašana, ali ovde liči na malu pijacu. Puno naroda i hrane. Pogled koji se pamti i put do vrha kome je malo ko sa motorm koji može da istrpi malo offroada odoleo. Naša grupa se ipak nije upustila u tu avanturu. Prelepe krivine na gore, smenjuju interesantne krivine na dole. Gužva od kola i motora koja je neverovatna i miris spaljenih kočnica. Prelepa Rumunija postaje sve oronulija kako se približavamo Đerdapu i Srpskoj granici, a nestaje i Ursus piva što dodatno otežava činjnicu da se vraćamo u realnost. Stajemo da pojedemo i popijemo nešto u neuglednoj kafanici pored puta. Nema ničega u njemu. Jedemo iz konzervi koje smo poneli i pijemo ko espreso ko pivo. Prva grupa nas je napustila još na pola spusta sa Transalpine. Nismo dozvolili da nam to pokvari planove i ubrza naše putašestvije. Trudili smo se da otegnemo koliko možemo.
Pred samu granicu nastaju problemi. Čini se da se ni motorima nije vraćalo za Srbiju. Guma je pukla. Probamo jedan sprej - ne radi. Probamo drugi sprej - situacije je malo bolja. Malim kompresorom dopumpavamo gumu i krećemo dalje. Izdržalo je do prelaska granice.Svratili smo u Brzu Palanku na ribulju čorobu ne bi li malo bolje prihvatili činjnicu da je tura gotova, odmorili se od puteva punih rupa (jer lako je navići se na dobar asfalt, teško je posle vratit se na stari pun rupa). Uz pivo razmena utisaka i pitanje ,, a da okrenemo još jedan krug?" i ko zna, možda bi i okrenuli da te noći nismo krenuli na more.


Da rezimiramo:
- Ne žurite, vremena ima
- Na svako malo postoje štandovi duž Transalpine i Transfargašana, hrane i suvenira u izobilju
- Pripremite rumunski novac
- Engleski malo ko zna, ili ne želi da ga priča
- Koliko god vremena proveli tamo želećete da imate još jedan dan više
- Vreme gore je promenljivo, mi smo samo imali sreće
- Sprej za gume nikom nije naškodio, podelite unutar grupe ko šta da ponese od rezervnih delova, ne može da šteti a može da koristi.

Ne podržavamo alkohol i božnju čisto nek se zna! :D


4 коментара:

 1. Dobri tekstovi, mogu da pomognu ljudima koji tek nameravaju da posete ove destinacije!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, drago mi je da ti se dopadaju i da misliš da mogu biti od koristi. Za više informacija slobodno mi se obrati mail-om ili putem poruke na instagramu ili facebook stranici. :)

   Избриши
 2. Sto se tice probusenih guma. Ima set da se kupi, mozda moze i u Srbiji da se nadje nisam siguran.Evo link kako to izgleda otprilike ( https://m.ebay.ch/itm/Motorrad-Reifenreparaturset-Motorrader-Scooter-PKW-tyre-repair-kit-for/253470093090?hash=item3b03feaf22:g:mYIAAOSwf31anbbJ ) Set se sastoji od 2 plasticne ciode koja ima navoj od plastike i 4 ili 6 malih patrona sa CO2 gasom. Ako se probusi guma sa ciodom se zavije izbuseno mesto i odlomi se rukom. Nakon toga se stavi adapter koji ide u tom kompletu na ventil i uvije se patrona da napuni gasom gumu.Meni je ovaj komplet vec pomogao na putu da se dovucem do vulkanizera.Odlicna stvar a zauzima jako malo mesta. Pozdrav

  ОдговориИзбриши

PIT BIKE ADVENTURE with SOR Pitbikes Rider

Vrućina, kožno odelo, kaciga, rukavice i četvorotakni motorčić od 150ccm. Dobrodošli na Adu Huju, na karting stazu. Dobrodošli u Sor Ptibi...