петак, 27. октобар 2017.

Wish list | Sitnice za motor

Kupovina novog motora probudila mi je ono što se vremenom sa mojim starim motorom izgubilo - Želju da ga održavam, lickam, sređujem, da u njega uložim neko vreme i kreativnost. Nažalost okolnosti mi još nisu omogućile da se posvetim motoru ali to ne znači da ne postoji spisak stvari koje bih rado uradila u narednih nekoliko meseci.

Još kada sam ga videla na oglasima ispod ružnog znaka yamaha, i svih poptuno nepotrebnih nalepnica videla sam belo platno. Nije bio motor koji sam želela, nije ni izgledao tako ali ponekad se zaljubimo u stvari koje nisu baš u našem fazonu.


Pre kupovine već sam imala neki okvirni plan i on je izgledao ovako:


Sa realizacijom sam počela još kod prethodnog vlasnika, odmah nakon kupovine počela sam da skidam nalepnicu na repu... prethodni vlasnik me je malo čudno pogledao tako da sam ostavila to za kasnije. Malih nalepnica nije bilo već u Beogradu, a u Nišu u su otišle i Yamaha. Mesec i po nakon toga Perlica nije dobila ni trake na felnama ni mali crni logo (Od fleke iza logoa sam privremeno odustala).

Ono što se nije videlo na slici već tek prilikom kupovine povećalo je troškove sređivanja motora. Desni fuzaster za suvozača ne postoji, fale tegići na ručicama, pipci kvačila i kočnice su slomljeni, žmigavci ne previše lepi, kao i retrovizori, a i kutijca za kočiono ulje je naprsla, ali drži. Googlanje na kilo i zaključak da mi trebaju plave ručice i plavi tegići da se slažu uz njih. Zašto plavo, pa eto, motor će biti belo-plav. Mada idalje s vremena na vreme razmišljam da bi možda crveno-bela varijnta bila lepša.

Sve u svemu, na sve to treba dodati zamenu svih fluida, kao i promenu prednje gume pod hitno. Ali sačekaće to zimu.

Wish list

 • Nalepnice
 • Trakice za felne
 • Plavi pipci za kočnicu i kvačilo
 • Plavi tegovi
 • Kutijca za ulje
 • Kočiono ulje
 • Retrovizori
 • Žmigavci
 • Ulje za motor
 • Desni fuzaster za suvozača
 • Prednja guma

Razmišljala sam i o nekoj ovakvoj varijanti, ali što moj drug reče, sve te folije izgledaju kao da je motor imao havariju pa da vlasnik nije imao para da ga prefarba. Ako imate neku ideju kako mogu srediti motor radujem se vašim predlozima. Kako je vaš mezimac izlgedao kada ste ga uzeli, a kako sada?

2 коментара:

 1. Kutijica za kociono ulje ili glavni kocioni cilindar mora da bude u horizantalnom polozaju u odnosu na guvernalu i stabilno utegnut. Sa kocnicama nema zajebavanja. Ako negde curi ulje a nije motorno, bolje batali voznju. Na motoru su najvaznije gume( prednja pogotovo, posto sa njom ulazis u krivine i na nju se prenosi 95% energije prilikom kocenja) i kocnice, sve ostalo moze da prodje.Debljina kocionih plocica min.2mm kod svih motora obavezna. Minimalna debljina diskova naci na Internetu u zavisnosti od marke i modela ide od min.4mm, pa navise za prednje diskove i od min.5mm za zadnje diskove pa navise takodje.
  I ako ti neko da ideju da obradis kocionie diskove tj. da ih ti neki metalostrugar obradi da v
  bi vozila kao neki km vise, batali bolje ako hoces glavu da sacuvas. U Srbiji su ljudi spremni na sve da ustede neku kintu, pritom ne razmisljajuci o posledicama. Zato obrada diskova ni pod razno. Pozdrav i siguran put!

  ОдговориИзбриши
 2. Zdravo, nisam ni planirala da obrađujem kočione diskove, naravno da kočiono ulje ne curi, količinu istog proveravam redovno. Što se guma tiče i ja bih volela da iskeširam nove gume ali nisam u mogućnosti, zato vozim sa čime imam. Ne vozim motor kao na stazi tako da i ovako kako je sasvim lepo ide. Hvala na savetima u svakom slučaju :)

  ОдговориИзбриши

PIT BIKE ADVENTURE with SOR Pitbikes Rider

Vrućina, kožno odelo, kaciga, rukavice i četvorotakni motorčić od 150ccm. Dobrodošli na Adu Huju, na karting stazu. Dobrodošli u Sor Ptibi...